četrtek, 29. november 2007

Španija-survivel trip






Čeprav se je naše potovanje pričelo ob 5ih zjutraj z rahlimi zmešnjavami, ker se je naš peti član odločil, da ne gre z nami (saj se je res moral učit), se je hvala bogu potem vse razpletlo dobro.
Naše potovanje se je imenovalo survivel trip, ker smo seboj imele samo ročno prtljago (pa predstavljajte si 4 ženske brez oz. z minimalno kozmetike) in ker si vnaprej nismo rezervirale nobenega spanja. Tako smo optimistke proti večeru prispele v Madrid (saj smo vmes morale prit iz Coimbre v Porto, potem check in, potem let, potem pa še do centra Madrida).
Takoj nas je velemesto tako navdušilo, saj ni primerjave z glavnim mestom Lizbono na Portugalskem. Neverjetne, megalomanske nakupovalne ulice, palače, zgradbe, fontane in me v sredini vsega s prtljago vendar brez prenočišča. Nakar smo sledile par naslovom, ki smo jih vseeno imele in takoj pri prvem že našle malo poceni sobico( za 3 v katero smo se stlačle kar 4) v hostalu-hotel z eno zvezdico. Še zdaj smo prepričane, da je lastnica bila malo omejena, saj nam je ves čas nekaj govorila v španščini in se smejala, čeprav je vedela da je nič ne razumemo.
Po dobro prespani noči smo si tako dopoldne ogledale staro mestno jedro s kraljevo palačo, (vendar princa ni bilo tam) in popldne odšle v muzej Prado in si ogledale eno največjih zbirk Gojevih del. Večer smo zaključle z pivom v pravi cervejarni in potem uničene zaspale.
V ponedeljek pa spet nov dan in novo mesto. V bistvu smo kar cel dan potovale, saj smo iz Madrida letele v Girono in ne direkt v Barcelono. Ker nismo bile pripravljene na neverjetno nizke temperature v Madridu nam je žal vmes tudi Yvonne zbolela, tako da smo se v Barceloni takoj odpravile iskati prenočišče. Kar na avtobusni postaji smo rezervirale hostel, nakar dobim sms od znanca v Barceloni, da lahko spimo v njihovem stanovanju (vsi, ki ste bli na kongresu-pri Rubenu in Rui-ju-tako ta networking is working). Kot da se poznamo že celo večnost, sta bila skupaj s cimro neverjetno gostoljubna in vse pripravila za nas. Po dolgem razgovarjanju smo se odločile zbirat energijo za nov dan v postelji in zaspale.
In prišel je D-day!!!!!Samo za moj rojstni dan je posijal neverjeten sonček!Takoj po polnoči sem dobila prvi klic in potem je sledilo še neverjetno veliko čestitk-tako da hvala vsem, ki ste se spomnili na mene!Zjutraj smo si privoščile kraljevi zajterk, se uredile in se odpravile v mesto!Ves dan sem v različnih jezikih poslušala Happy birthday in si sproščeno ogledovala Barcelono, ki brez Gaudija ne bi bila to kar je. Njegove zgradbe, še bolj pa njegov park je res neverjeten. Po celodnevnem ogledu, sem zvečer upihnila 22 svečk, kar na dveh tortah in nardili smo neverjetno dobro domačo sangrijo. V igri smo skomponirali par zelo smešnih zgodbic in se pogovarjali o vsem mogočem. Ker so vsi španci morali na delo naslednji dan in smo tudi me bile utrujene, smo se odločili, da ne gremo ven, vendar v tople posteljice.
Zadnji dan smo izkoristile za dolgi pohod po malih in velikih uličicah Barcelone in se stežka poslovile od španskih okenc, palmic, lepega pristanišča, odštekanih trgovinic in zelo prijaznih ljudi. Izčrpane, utrujene in vse malo prehlajene, smo se odpravile na letališče in domov :(
Potovanje je bilo res neverjetno, veliko smo videle, kar se sploh ne da opisat, veliko lepih sponimov smo prinesle seboj, moj najlepši pa je seveda 22. rojstni dan v Barceloni.

četrtek, 22. november 2007

Prava srečkovička

Ko sem že skoraj obupala in se sprijaznila z dejtvom, da bom za svoj rojstni dan morala ostati sama doma (Brez vseh najboljših erasmus kolegov tukaj) se me je nekdo od zgoraj usmilil in rekel naj mi bo!Namreč danes, ko je res bil še zadnji dan me pokličejo iz ambasade in povejo da je moj pasuš prispel!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Tako grem jutri po posuš v Lizbono in potem v soboto za 5 dni v Španijo!!!!Res je da je že Grega bil zelo lepo, predčasno darilo za rojstni dan, vendar to pa še je lepše in najbolj nepričakovano!!!Tako da se danes kar sama kronam za srečkovičko dneva, tedna, mogoče celo leta!
Vam poročam kako je blo v Španiji ;)

sreda, 21. november 2007

Grega na obisku







Ne znam obisat pričakovanja, razbijanja srca in neverjetne vznemirjenosti, ko je tukaj bil 15. november in sem končno šla čakat Gregeja na letališče! Med ljudmi, ki so vsi čakali svojce, sem si izrinila prostor in seveda kot zadnja (ker so si dečki vzeli čas in prišli res zadnji) tudi jaz dočakala Gregeja in njegove prijatelje!Nato smo dve noči in en dan preživeli v Portu, nato 2 dni v Lizboni in 2 dni v Coimbri. Edino kaj je bilo slabo zraven vremena, je to, da je prehitro minilo!Imeli smo se res super. Mislim, da slike povejo še več. Poskušala sem jih prepričat v veliko ogledov, vendar to za njih ni bilo primarnega pomena. Tako smo valda imeli dva nepozabna party večera- enega v Lizboni in enega v Coimbri.
Žal pa se ne morem veselit Španije, ker kot zgleda ostanem doma, saj še vedno ni duha ne sluha o mojem potnem listu, brez njega pa ne morem na letalo. Tako da zdaj malo žalujem za Gregejom in Španijo, samo ne dolgo ;)

sreda, 14. november 2007

Po dežju je poslijalo sonce






Seveda ni vse tako črno kot je bilo v ponedeljek!Namreč v torek sem odpisala moj prvi test kr zelo uspešno (niti švinglat nisem rabla, ker nam je potem profesor dovolil, da lahko imamo vse zapiske zraven!-samo te vete kak so bla vprašanja!Tako si z zapiski itak nisi mogo dosti pomagat!). Vendar sem prvič začutla, da me je FDV kaj naučil, ker sem znala razmislit (in po moje) kar dobro odgovorit!Seveda so bila vprašanja v portugalščini, vendar sem lahko odgovoarjala v angleščini. No tudi slikat sem se šla ponovno za pasuš in upam da mi bo tokrat uspelo dobit pasuš!Ker če ne bom za rojstni dan v Coimbri sama, ker bodo vsi moji prijatelji v Španiji!
Drugače pa sem ta teden preživela zelo ljubljansko, ker sta bili tukaj Ksenija in Mateja in je blo tako kot v Ljubjani!Špricanje predavanj, dolgi pogovori ob kavi in ker tukaj nimamo Cantine meksikane, smo si same kuhale in bilo je zelo dobro!Tudi vino smo kuhale in kostanje jedle!Seveda pa sta Mateja in Ksenija mislili na mene in mi prinesli našo standardno pijačo borovničke, tako da je bila sobota kr naporna!
Najlepši pa je bil zadnji večer ko smo se lepo obleke in šle na večerjo in res jedle odlične ribe!Danes pa sta se zjutraj že ospravili proti Portu in ko sta mi povedali koliko imamo dela doma se najraje sploh ne bi vrnila. Ko sem jima pomahala v slovo so se pa začele moje priprave na lubija in mogoče sem zaradi tega tudi danes neverjetno odlično dobro razpoložena!Tako da samo še 26 ur in vidim Gregeja!!!
Vam sporočim kako sem ga napadla ;)

ponedeljek, 12. november 2007

Vse gre narobe

Joj danes pa res ni bil moj dan!Najprej smo se tak z comri skregali kako bomo plačali položnico za internet in ker se z njihovim predlogom nisem strinjala, me zdaj vsi grdo gledajo!Samo sem potem plačala položnico po njihovo in jim kupla male tortice in upam, da bo zdaj vse ok!No potem sem šla na predavanje in res nisem nič razumela, da me čisto sfustriralo. Nato si mislim grem domov pa preberem maile, nakar zvem da je moja prošnja za pasuš bila zavrnjena!!!!!Tako sploh ne vem kako bom šla v Španijo in potem domov!V glavnem brezveze!Pa še zdaj po vsem tem bi se naj učila, ker me jutri pa res čaka prvi test!
Edina svetla točka je to da ta teden pride moj lubi!!!!!!!!!!!!!Pa zvečer se Ksenija in Mateja vračata iz Lizbone, tak da me bota potolažli!
Kako pa ste vi kaj!Bom zelo hvaležna za kake vspodbudne besede!;)

nedelja, 11. november 2007

Kaj je novega






Internet smo uspeli prekinit, tako da imam internet še samo do konca novembra, samo bomo vseeno mogli plačat račun okrog 500 evrov!Samo sem se vseeno odločla na naložim slikice, da malo vidite kako smo se imeli z mojimi starši. Drugače pa imam seveda spet obisk in sta Mateja in Ksenija pri meni in je seveda noro. Te slikice pa dodoam v kratkem!Aja še to moj portugalski izpit se je prestavo na naslednji teden. Samo ne vem še točno kdaj se bom učila. Ni pomembno, glavno da uživamo ;)

ponedeljek, 5. november 2007

Mami in ati na obisku

Ta teden je bil nor!!!Prepotovali smo 9 mest v 6 dneh!Od Lizbone, Sintre, Coimbre, Porta, Fatime, Nazare, Evora, Lagos do Fara!To je skoraj cela Portugalska (če grete na zemljevid pogledat). Seveda to ne bi bilo mogoče, če ne si ne bi izposodili avta!V glavnem videli smo zelo veliko, doživeli še več. Mama in ata sta mi skuhala tudi pravo nedeljsko kosilo in me razvajala kolko je le šlo!Res sem neverjetno uživala. Od vsega pa se nam je v spomin najbolj vtisnil Porto! Vendar zdaj sem nazaj v realnosti in v četrtek me že čaka prvi izpit v portugalščini, za katerega se danes začnem intenzivno pripravljat. Dobili smo tudi prvi račun za internet, ki je gromozanski, ker nismo vedeli da moremo za vse ekstra plačat!Tak da mi ni jasno kaj bomo nardili, zato tudi žal ne bom dodala slik, ker je naše downloadanje in uploadanje omejeno!Žal sem na pogodbi podpisana jaz, tak da me ves čas skrbi, ker ne vem kako naj to uredim.
Vendar seveda v petek dobim spet nove obiske in upam da bom do takrat vse uredila in spet sproščeno uživala v erasmus življenju!